Friday, April 18, 2014

Kahvede İtalyan Tarzı – Espresso Kahve


















Yahya Kemal , dünya üzerindeki tam 10. haftasını doldurdu . Ben de kendisiyle birlikte 10. haftanın şerefine bir çılgınlık yapmaya karar verdim.

Oğlumla birlikte 25 günlükten itibaren büyükannelerine, kuzenlerime, eşe-dosta gitmişliğimiz var. Ama ikimiz başbaşa (çok romantik :P) dışarıda bir yerlere gitmişliğimiz yoktu. Pazar günü gidecek bir kapı bulamayınca ben de oğlumu sırtlanıp kendimi şehiriçi otobüse attım. Otobüs kelimesinin üzerinde özellikle duruyorum. Sebep, aklıma esen ilk noktada inip, karşımıza çıkan ilk cafeye kendimizi atmak. Çok heyecan verici değil miiiii :) Hele de henüz 2,5 aylık olmamış bir bebekle çıktığımı düşünürsek !

Aynen söylediğim gibi yaptım. Yahya Kemal otobüsten pek hazzetmedi, şehir merkezine dek dayanamadı. Ben de onun sıkıldığı ilk durakta indim. Gördüğüm ilk cafeye girmem için biraz yürümem gerekti. Yahya da bu süreçte kısa bir uykuya daldı :)

Trabzon'da sık sık gittiğim , çok da beğendiğim bir cafeye attık kendimizi. Hemen  , bebeğim için koltuklardan bir yatak hazırladılar. Başının altına da polar battaniye...Yahya Kemal'in keyfi yerinde :) Sıraaaa annesinde.

Kahvaltı yapıp çıktığım için epeydirrrrr içemediğim espressomu, daha menüye bakmadan seçtim. Malumunuzdur ki kahvenin her bir çeşidine karşı (3ü bir aradalar hariç !) çılgınca bir sevda içerisindeyim.Emzirme sebebiyle sık sık içemediğim için de bu nadir kahve anlarını en iyi şekilde değerlendiriyorum. Espressomu keyifle içerken aklıma blogda filtre kahveden söz ettiğim ama espressoyu anlatmadığım geldi. Sonuç , size espressoyla ilgili bakın neler getirdim :) Üstelik yalnızca espresso da değil, bakın Americano , mocha  hatta son zamanlarda reklamlarda bolca rastladığımız latte , cappuccino ve çok daha fazlası nasıl yapılıyormuş ? Bol kahveli haftalarınız olsun. Hatta , bol espressolu...;)

İtalyan tarzı bir kahve hazırlama yöntemi olan espresso ve espresso bazlı kahvelerin kültürümüze girişinin hızlanışı yabancı kahve zincirlerinin ülkemizde açtıkları şubeler ile gerçekleşmiştir. İtalya’da ilk ortaya çıktığı yıllarda daha ilkel yöntemlerle elde edilen espresso o dönemde Moka Pot ve benzeri demleme ünitelerinde 1-2 bar basınç ile elde edilmekteydi.


Günümüzde ise espresso elde etmek için 9 bar basınçla 90-92 Santigrat derece su verebilen üniteleri olan kahve makineleri kullanılmaktadır. Cafe, Hotel vb. sektörlerde espresso makinelerinde, espresso bazlı kahveleri de hazırlayabilmek için; süt ısıtmaya yarayan buhar çubukları ve basınç ünitesinden bağımsız sıcak su çıkışları da aranmaktadır.


Espresso yapımında; Türk kahvesi yapımında kullanılan kahveden biraz kalın olmakla birlikte diğer demleme yöntemlerinde kullanılan kahvelerden daha ince öğütülmüş kahveye ihtiyaç duyulmaktadır. 6-8 gram ince öğütülmüş kahvenin içinden 9 bar basınç ile 90-92 Santigrat suyun geçmesi ile birlikte espresso elde edilmektedir. Espressonun doğru hazırlanışı için bu işlem 20-30 saniye arasında gerçekleşmelidir. Daha kısa süren öz alma işleminde kahvenin aroması yeterince suya geçemeyecek, daha uzun sürenlerde ise kahve yanacaktır. Espresso; oldukça sert, yoğun kıvamlı ve tesirli bir kahve türüdür. Miktarı 30 mililitre olduğu için genellikle shot bardaklarında veya ufak fincanlarda sunulmaktadır. İyi bir espressonun üzerinde yarım cm kadar bir krema bulunması gerekir. Espressonun çoğunlukla tek yudumda içilmesi önerilir.


İyi bir espresso kahve ve espresso bazlı kahve için, espresso yapımında kullanılan kahvenin seçimine dikkat edilmelidir. Espressoda daha aromatik meyvemsi tatlar için açık kavrulmuş kahve, daha karamelize tatlar için koyu kavrulmuş kahve tercih edilebilir. Espresso yapımında tek bir bölgede yetişen kahve değil, farklı bölgelerde yetişmiş farklı niteliklere sahip kahvelerin bir harmanı kullanılmalıdır. Bu harmanlar oluşturulurken; tat, koku, yoğunluk, damakta kalıcılık, sütle uyum gibi kriterlere dikkat edilmelidir. Kaliteli bir espresso elde etmek için www.e-gurme.com ‘un hazırladığı özel, taze kavrulmuş kahve harmanları denenebilir http://www.e-gurme.com/kahve/taze-harman-kahveler/ espressoda farklı tatlar ve farklı krema yoğunlukları elde etmek için ise yine e-gurme’nin sunduğu bir proje olan “kahveni harmanla” kategorisinden harman denemeleri yapılabilir http://www.e-gurme.com/kahve/kahveni-harmanla-tr/


Espresso tüketimi arttıkça ve yaygınlaştıkça, espressodan elde edilen kahve türleri de çeşitlilik göstermiştir. Espressoyu çok sert ve yoğun bulanlar ama gene de bu yöntemle elde edilen kahveden vazgeçemeyenler için farklı hazırlanış biçimleri ortaya çıkmıştır. Filtre kahveye alışık olan Amerikan askerleri 2. Dünya Savaşı’nda İtalya’da bulunduklarında espressoyu çok sert bulmuşlar ve hafifletilmesi için baristalardan üzerine su eklemelerini istemişlerdir, böylece espressoya bir miktar su eklenerek hazırlanan kahvenin adı “Americano” olarak kalmıştır. Yine espressonun tadını biraz yumuşatmak için üzerine bir miktar süt köpüğü eklendiğinde ise ortaya “Espresso Macchiato” çıkıyor. Espresso üzerine 100-150 ml. süt ve süt köpüğü eklendiğince “Cappuccino”  200-250 ml. süt eklendiğinde “Latte” elde ediliyor. Latte’ye bir miktar çikolata sosu, şurubu veya tozu eklenirse “Mocha” bu çikolatanın beyaz olmasıyla da ürünün ismi “White Chocolate Mocha” oluyor. Espresso hazırlanırken öz alma işlemi 30 mililitrede değil de 22 mililitrede durdurulursa daha yoğun ve sert bir ürün olan “Ristretto” 30 mililitrede durdurulmayıp biraz daha devam ettirilirse kısmen daha hafif bir öz olan       “Lungo” elde ediliyor.





Tüm kahve tutkunlarına selam olsun ...






Posted By: LeylaK


Kahvede İtalyan Tarzı – Espresso Kahve







Tweet





Share: Tweet






Lezzetler EV YAPIMI kahve



Yorum Gönderin



Facebook


Blogger





No comments:

Post a Comment