Sunday, April 6, 2014

Islama (Tavuklu)





Kuru köy yufkasıyla yapılan, yöresel lezzetlerimizden biri... Çocukluğumda daha çok kemikli haşlama etle yapılırdı ama köy tavuğu ile de harika oluyor.

Malzemeler :

4 adet kuru köy yufkası

yarım köy tavuğu

1 Kaşe iri kırılmış ceviz

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

1 adet kuru soğan

3-4 adet tane karabiber

tuz

Yapılışı :

Tavuk bir tencereye alınır; üzerine çıkacak kadar su, tane karabiber, kuru soğan ve tuz eklenip haşlanır. Tavuk eti sudan çıkarılıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir, suyu süzgeçten geçirilir.

Yufkaların üzerine çok hafif su serpilir ve bir örtü arasına alınarak nemlenmesi sağlanır. Nemlenmiş yufkalar ortadan ikiye kesilir, gevşek bir rulo olacak şekilde sarılır ve 3-4 parmak uzunluğunda kesilir. Kesilen parçalar bir maşa ile sıcak tavuk suyuna batırılıp yağlanmış tepsiye ortası boş kalacak şekilde dizilir. Yufkaların üzerine tavuk etleri ve ceviz serpilir. (İsteyen eritilmiş tereyağı dökebilir, ben tavuk suyu yeterince yağlı olduğu için tercih etmedim.) Kalan yufka parçaları ve tavuk etleri kat olacak şekilde dizilir, ortasına didiklenmiş tavuk etleri yerleştirilir, üzerine ceviz serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirilir. Bu şekilde servis yapılabileceği gibi üzerine tereyağı ve pul biber kızdırılıp dökülebilir. İsteyen sarımsaklı yoğurtla servis yapabilir.

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment